Ta witryna używa plików cookie. Więcej informacji o używanych przez nas plikach cookie, ich zastosowaniu i sposobie modyfikacji akceptacji plików cookie, można znaleźć na podstronie Polityka plików cookie. Nie pokazuj więcej tego komunikatu
ok
Przepisy kulinarne
13.12.2010 | Dodany przez:
antenka
Gęś z jabłkami i żurawiną
  • Danie główne
  • [Rozmiar: 1619 bajtów]
    Kuchnia: polska
    [Rozmiar: 1619 bajtów]
    Ilość osób: 5
    [Rozmiar: 1619 bajtów]
    Czas przygotowania: 2,5 godz.
  • Składniki:
  • Gęś około 4-5 kg (może być mrożona)
    5-6 jabłek
    0,5 kg suszonej żurawiny
    rękaw do pieczenia :)
  • Przygotowanie:
  • Mrożoną gęś należy rozmrozić.

    Odciąć szyjkę i skrzydła.

    Gęś należy natrzeć od środka i od zewnątrz mieszanką soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki lub innych przypraw według uznania. Wstawić do lodówki na około 12 godzin (może być na noc).

    Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Jabłka i żurawinę wkładamy do środka gęsi i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami otwór na szyi i brzuchu. Należy również związać skrzydła lub przypiąć je wykałaczkami, żeby się nie "rozłaziły".

    Tak przygotowaną gęś należy włożyć do rękawa do pieczenia. Obwiązać końcówki foli specjalnymi dołączonymi do opakowania zapinkami.

    Piec około 2 godziny, aż gęś się ładnie zarumieni.

  • Wasza ocena:
  • Dodaj ocenę:
    Świetny:
    Bardzo dobry:
    Dobry
    Średni
    Słaby





    Zagłosuj
    Wasze komentarze: