Składniki:
serek mascarpone 400 g
serek homogenizowany waniliowy lub naturalny 300 g
cukier 100 g
sok z jednej limonki, sok z jednej cytryny
śmietanka 30 % 200 g
żelatyna 1,5 łyżki
woda około 100 ml
herbatniki lub ciastka zbożowe 150 g
masło 150 g
dodatkowo ulubione owoce do dekoracji np. truskawki, borówki, maliny
papier do pieczenia
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, rozpuścić masło i dodać do ciastek, dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić w tortownicy wyłożonej papierem, mocno dociskając i umieścić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała, podgrzać aż do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z serkami, cukrem, sokiem z cytryny i limonki. Do przestudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany. Sprawnie i szybko wymieszać i dodać do masy sernikowej, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać resztę śmietany.
Masę serową rozprowadzić równomiernie na spodzie z ciastek. Następnie umieścić w lodówce na 3-4h. Po wyjęciu udekorować owocami.
Zamiast w tortownicy, można również zrobić serniczki jako porcje, np. w szklankach, słoiczkach.