Składniki:
mąka tortowa marki O… – 500 g
letnia woda – 250 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
8 g drożdży
4 łyżki oliwy
Składniki na sos:
5 łyżek passaty pomidorowej O…
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2 szczypty oregano
Dodatki:
6 plasterków ulubionej wędliny
10 sztuk oliwek marki O…
1 – 2 kulki sera mozzarella
ser pleśniowy Président – 150 g
biała cebula – 1 sztuka
Przygotowanie:
Łączymy składniki: wodę, 2 łyżki mąki, drożdże, sól.
Po wymieszaniu zostawiamy aż zaczyn zacznie pracować.
Kiedy ciasto podrośnie, dodajemy pozostałe składniki ciasta i delikatnie wyrabiamy ok. 15 min,
po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Po tym czasie wałkujemy na duży, cienki placek, tak by zmieścił się na blaszce z piekarnika.
Smarujemy doprawioną passatą, kładziemy pokrojone sery, porwaną szynkę, cebulę poszatkowaną w piórka, na koniec oliwki pokrojone na plasterki.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut (używając opcji góra- dół).
Smacznego!