Ciasto Toffi

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka sody

½ kostki masła roślinnego

2 jajka

3 łyżki miodu pszczelego marki O…

Puszka Masy Kajmak Bakalland

Migdały lub orzechy Kresto

Krem:

½ litra śmietany 36%

3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części.

Wyłożyć na blachę i piec każdą część po 15 minut w temp 180 stopni (aż się zarumieni).

Przygotowując krem rozprowadzić żelatynę w ¼ szklanki ciepłej wody.

Śmietankę ubić na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę.

Na warstwę upieczonego ciasta wyłożyć krem, następnie przykryć drugim ciastem.

Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać ulubionymi orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *