Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Składniki:

Łopatka mięsa wieprzowego – 350 gramów

Rosół wołowy Knorr – 1 kostka

Podgardle wieprzowe – 350 gramów

Wołowina – 400 gramów

Wątróbka – 200 gramów

Żurawina suszona marki O… (uprzednio namoczona w ciepłej wodzie)

Suszony rozmaryn

Cebula – 1 sztuka

Marchewka – 1 sztuka

Seler – 1 sztuka

Pietruszka – 1 sztuka

Kajzerka (namoczona w wodzie) – 2 sztuki

Jajka – 5 sztuk

Tłuszcz do smażenia

Liść laurowy – 5 sztuk

 Ziele angielskie – 5 ziaren

Bułka tarta – 2 łyżki

Margaryna – 1 łyżka

Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie.

Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia.

Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj wołową kostkę rosołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika.

Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny.

Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *