Składniki:
Łopatka mięsa wieprzowego – 350 gramów
Rosół wołowy Knorr – 1 kostka
Podgardle wieprzowe – 350 gramów
Wołowina – 400 gramów
Wątróbka – 200 gramów
Żurawina suszona marki O… (uprzednio namoczona w ciepłej wodzie)
Suszony rozmaryn
Cebula – 1 sztuka
Marchewka – 1 sztuka
Seler – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Kajzerka (namoczona w wodzie) – 2 sztuki
Jajka – 5 sztuk
Tłuszcz do smażenia
Liść laurowy – 5 sztuk
Ziele angielskie – 5 ziaren
Bułka tarta – 2 łyżki
Margaryna – 1 łyżka
Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
Przygotowanie:
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie.
Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia.
Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj wołową kostkę rosołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika.
Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny.
Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Smacznego!