Przepis na jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast 🙂
SKŁADNIKI
Spód:
- 300 mąki pszennej
- 200 g zimnego masła 82%
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier waniliowy/cukier z prawdziwą wanilią
Masa (kajmak + powidła)
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 100 – 150 g bardzo miękkiego masła
- powidła lub dżem porzeczkowy
Dekoracja: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały, suszone owoce (np. morele, śliwki, rodzynki, gruszki)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło oraz cukier i cukier wanilinowy.
2. Siekamy, a gdy zaczną się łączyć i będą się tworzyć grudki dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
3.Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.
4. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg lub prostokąt (ok. 20 -30 cm) i delikatnie nakłuwamy widelcem.
5. Wyłożone do formy ciasto ponownie chłodzimy w lodówce na ok. 15- 20 minut.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 – 180 stopni (bez termoobiegu).
7. Ciasto pieczemy ok. 20 – 30 minut na złoty kolor.
8. W międzyczasie miękkie masło ubijamy na puszystą masę, do której stopniowo dodajemy masę kajmakową.
9. Na upieczonym i lekko ostudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a na nich gotowy krem.
10. Dekorujemy orzechami i bakaliami lub innymi ozdobami jakie lubimy.