Grecki sos jogurtowy o niezwykłym aromacie 🙂
SKŁADNIKI
- 1 ogórek szklarniowy
- 300 – 350 g jogurtu (najlepiej greckiego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ogórek zetrzeć na tarce (duże oczka), lekko posolić, dodać 1 łyżkę octu winnego.
2. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy dokładnie z soku.
2. W miseczce łączymy przeciśnięty czosnek oraz oliwę.
3. Jogurt łączymy z 1 łyżką octu, oliwą z czosnkiem oraz ogórkami.
4. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany koperek.
5. Sos podajemy delikatnie skropiony dobrej jakości oliwą z oliwek.