Dip jogurtowy tzatziki

Dip jogurtowy tzatziki

Grecki sos jogurtowy o niezwykłym aromacie 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 300 – 350 g jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ogórek zetrzeć na tarce (duże oczka), lekko posolić, dodać 1 łyżkę octu winnego.

2. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy dokładnie z soku. 

2. W miseczce łączymy przeciśnięty czosnek oraz oliwę.

3. Jogurt łączymy z 1 łyżką octu, oliwą z czosnkiem oraz ogórkami. 

4. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy siekany koperek. 

5. Sos podajemy delikatnie skropiony dobrej jakości oliwą z oliwek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *