Śródziemnomorska sałatka do dań z grilla z dwoma sosami

Srodziemnomorska sałatka do dan z grilla z dwoma sosami

Sałatka idealnie skomponuje się z aromatycznymi daniami z grilla: szaszłykami, karkówką, kiełbaskami. 

SKŁADNIKI

  • ulubiona sałata
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • słodka czerwona papryczka
  • czerwona cebula
  • 100 g sera feta lub innego sera sałatkowego

SOS 1:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy miodowej PRYMAT
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oregano
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

SOS 2:

  • sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia PRYMAT
  • oliwa z oliwek
  • woda

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W miseczce lub głębokim talerzu układamy sałatę, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i oliwki.

2. Ogórek i słodką papryczkę kroimy w plasterki, czerwoną cebulę siekamy w piórka.

3. Ser feta (lub inny sałatkowy, jaki lubisz najbardziej) kroimy w kosteczkę lub kruszymy wg uznania. 

4. Całość polewamy wybranym sosem i delikatnie mieszamy. 

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *