Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

Pyszne i aromatyczne ciasto 🙂 

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 2 – 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • posiekana tabliczka czekolady deserowej (lub innej ulubionej;))
  • szczypta soli

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do większej miski wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką.

2. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do jajek i mieszamy.

3. Dolewamy olej lub roztopione masło i ponownie mieszamy.

4. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, cukier, cukier z wanilią, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

5. Suche składniki mieszamy z mokrymi do połączenia składników.

6. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.

7. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w nagrzanym do temperatury 165 – 170 stopni piekarniku przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *