Pyszne i aromatyczne ciasto 🙂
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 2 – 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru białego lub trzcinowego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- posiekana tabliczka czekolady deserowej (lub innej ulubionej;))
- szczypta soli
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do większej miski wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką.
2. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do jajek i mieszamy.
3. Dolewamy olej lub roztopione masło i ponownie mieszamy.
4. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, cukier, cukier z wanilią, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
5. Suche składniki mieszamy z mokrymi do połączenia składników.
6. Dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w nagrzanym do temperatury 165 – 170 stopni piekarniku przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!