Pomidorki w aromatycznej zalewie idealne jako dodatek do wielu dań 🙂
SKŁADNIKI
- 4 kg pomidorów
- 1 cebula
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 6 ząbków czosnku
- koperek
- 6 goździków
- 1,5 L wody
- 1 szklanka Octu 10 % O…
- 0,5 szklanki Oleju O…
- 6 łyżeczek cukru
- 2 łyżki soli do przetworów Cenos
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pomidory dokładnie umyć.
2. Do słoików wrzucić ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, jeden goździk.
3. Cebulę obrać i pokroić w talarki.
4. Układać pomidory na przemian z cebulą.
5. Na wierzch dodać gałązkę koperku.
6. Do gotującej się zalewy dodać cukier, sól oraz ocet i olej. Zalewę przestudzić.
7. Zalać zalewą pomidory w słoikach i zakręcić.
8. Pasteryzować słoiki 10 min.
Smacznego!!!