Doskonały z grzankami i odrobiną dobrej oliwy 🙂
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów całych bez skórki
- 2 upieczone papryki
- ok. 3/4 l dowolnego bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cebuli
- łyżka masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- odrobina cukru
- świeże zioła i przyprawy do wyboru: bazylia, oregano, kolendra, lubczyk.
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W piekarniku o temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) pieczemy papryki. Przekrajamy, usuwamy nasiona i błonki, układamy na blasze skórką do góry i skrapiamy oliwą. Na blaszkę wrzucamy również czosnek. Pieczemy 30 – 40 minut,
- Papryki wyciągamy, umieszczamy w naczyniu z pokrywką na 15 minut i zamykamy. Po tym czasie skórkę będzie można w prosty sposób zdjąć. 🙂
- Upieczony czosnek wyciskamy z łupin.
- W garnku a maśle szklimy cebulę.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) i wszystko delikatnie dusimy ok. 10 minut. Można podlać odrobiną bulionu.
- Dodajemy obraną i pokrojoną paprykę oraz wyciśnięty czosnek. Ponownie dusimy przez ok. 5 minut.
- Dolewamy większość bulionu, zagotowujemy i miksujemy.
- W razie, gdyby krem był zbyt gęsty możemy dolać odrobinę bulionu.
- Krem doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami oraz ulubionymi ziołami i odrobiną dobrej oliwy.
Smacznego!!!