Proste danie, które zaskoczy smakiem! 🙂
SKŁADNIKI
- 60 dag polędwiczek z indyka
- 7 średnich ziemniaków
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- opcjonalnie papryczki chilli
- cebula czerwona
- ok. 1/3 szklanki oleju
- mieszanka przypraw: 1 łyżka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka suszonego majeranku, opcjonalnie papryka ostra wg uznania, łyżeczka soli, pieprz do smaku
- ok. 150 g sera tartego
- garść świeżej natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
- szczypiorek
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części i gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Odcedzić. Przełożyć na dużą blaszkę.
- Pokroić papryki w większą kostkę, cebulę w pióra, dołożyć do ziemniaków.
- Polędwiczki z indyka pokroić na mniejsze kawałki lub grube plastry. Rozłożyć na blasze pomiędzy warzywami.
- Całość polać przygotowanym olejem.
- W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
- Przygotowaną mieszanką posypujemy mięso z warzywami.
- Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
- Wyciągamy, posypujemy serem i dopiekamy kolejne 5 minut.
- Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki, kolendrą i szczypiorkiem.
Smacznego!!!