Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Idealna na jesienną kolację! 🙂 

SKŁADNIKI

  • 1 opak. ciasta francuskiego (format XL)
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szt. obranych pieczarek
  • 1 nieduża cukinia
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
    Masa jajeczna
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • mozzarella do posypania

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciastem francuskim wykładamy okrągłą formę do tarty.
  2. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 15-20 minut. Ciasto powinno mieć jasny, złoty kolor.
  3. Kroimy dość drobno pieczarki, cukinię w cienkie półplasterki lub ćwiartki. Smażymy, a gdy lekko puszczą wodę – dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dodajemy świeży szpinak i dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową.
  5. Farsz wykładamy na podpieczone ciasto.
  6. Składniki masy jajecznej łączymy ze sobą i wylewamy na farsz.
  7. Wierzch posypujemy tartą mozarellą (ilość wg upodobania;) )
  8. Papryczki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.
  9. Zapiekamy kolejne 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *