Idealna na jesienną kolację! 🙂
SKŁADNIKI
- 1 opak. ciasta francuskiego (format XL)
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 6 szt. obranych pieczarek
- 1 nieduża cukinia
- papryczka chilli
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Masa jajeczna - 1 jajko
- 100 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- mozzarella do posypania
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciastem francuskim wykładamy okrągłą formę do tarty.
- Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 15-20 minut. Ciasto powinno mieć jasny, złoty kolor.
- Kroimy dość drobno pieczarki, cukinię w cienkie półplasterki lub ćwiartki. Smażymy, a gdy lekko puszczą wodę – dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy świeży szpinak i dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową.
- Farsz wykładamy na podpieczone ciasto.
- Składniki masy jajecznej łączymy ze sobą i wylewamy na farsz.
- Wierzch posypujemy tartą mozarellą (ilość wg upodobania;) )
- Papryczki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.
- Zapiekamy kolejne 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!!!