Przepis na idealnie miękkie pierniczki, które posmakują nie tylko w święta! 🙂
SKŁADNIKI
- 130-150 g miodu
- 60 g prawdziwego masła
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 opak. przyprawy do piernika (20 g)
- 15 g ciemnego kakao
- 1jajko
- 275 g mąki
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku umieść masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao.
- Podgrzewaj masę do rozpuszczenia i połączenia składników, ale pilnuj żeby się nie zagotowała.
- Do przestudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj.
- Wsyp mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto schłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, ale pamiętaj, żeby nie było zbyt cienkie – inaczej pierniczki po upieczeniu będą twarde.
- Pierniczki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra-dół), ok. 7-10 minut. W trakcie pieczenie warto sprawdzić 😉
- Pierniczki możemy przechowywać ok. 4 tygodni.
Smacznego!!!