Pierniczki

Pierniczki

Przepis na idealnie miękkie pierniczki, które posmakują nie tylko w święta! 🙂 

SKŁADNIKI

  • 130-150 g miodu
  • 60 g prawdziwego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opak. przyprawy do piernika (20 g)
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1jajko
  • 275 g mąki

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku umieść masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao.
  2. Podgrzewaj masę do rozpuszczenia i połączenia składników, ale pilnuj żeby się nie zagotowała.
  3. Do przestudzonej masy dodaj jajko i wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
  5. Ciasto schłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  6. Rozwałkuj ciasto, ale pamiętaj, żeby nie było zbyt cienkie – inaczej pierniczki po upieczeniu będą twarde.
  7. Pierniczki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra-dół), ok. 7-10 minut. W trakcie pieczenie warto sprawdzić 😉
  8. Pierniczki możemy przechowywać ok. 4 tygodni.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *