Puszysty sernik z piernikowym spodem! Idealny smak na święta!
SKŁADNIKI
SPÓD
- 200 g herbatników
- 60 g roztopionego masła extra Łaciate
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
MASA
- 600 g twarogu sernikowego President
- 400 g serka mascarpone Piątnica
- 500 g gęstej śmietany 18% Zott Primo
- 250 g cukru pudru
- cukier z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa
- 5 jajek
- 2 żółtka
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki kruszymy drobno i łączymy z rozpuszczonym masłem i piernikową przyprawą.
- Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 25 cm średnicy).
- Spód można podpiec ok. 10 minut w temp. 175 stopni.
- Do dużej miski przekładamy ser sernikowy, serek mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier puder i waniliowy – mieszamy mikserem do połączenia składników
- Dokładamy jajka i żółtka – mieszamy trzepaczką rózgową do połączenia się składników.
- Masę wylewamy na podpieczony spód.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – do piekarnika wstawiamy większe od tortownicy naczynie z wrzątkiem, w którym ustawiamy blaszkę.
- Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni (opcja góra-dół, bez termoobiegu) ok. 70 minut. Czas może się delikatnie różnić w zależności od piekarnika.
- Po upieczeniu wyjmujemy z sernik z piekarnika i dajemy mu „odpocząć” .
- Całość dekorujemy wg uznania.
- Po całkowitym wystudzeniu wkładamy go do lodówki – idealnie, aby chłodził się całą noc.
Smacznego!!!