Świąteczny sernik z piernikową nutą

Świąteczny sernik z piernikową nutą

Puszysty sernik z piernikowym spodem! Idealny smak na święta!

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 200 g herbatników
  • 60 g roztopionego masła extra Łaciate
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

MASA

  • 600 g twarogu sernikowego President
  • 400 g serka mascarpone Piątnica
  • 500 g gęstej śmietany 18% Zott Primo
  • 250 g cukru pudru
  • cukier z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa
  • 5 jajek
  • 2 żółtka

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki kruszymy drobno i łączymy z rozpuszczonym masłem i piernikową przyprawą.
  2. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 25 cm średnicy).
  3. Spód można podpiec ok. 10 minut w temp. 175 stopni.
  4. Do dużej miski przekładamy ser sernikowy, serek mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier puder i waniliowy – mieszamy mikserem do połączenia składników
  5. Dokładamy jajka i żółtka – mieszamy trzepaczką rózgową do połączenia się składników.
  6. Masę wylewamy na podpieczony spód. 
  7. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – do piekarnika wstawiamy większe od tortownicy naczynie z wrzątkiem, w którym ustawiamy blaszkę. 
  8. Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni (opcja góra-dół, bez termoobiegu) ok. 70 minut. Czas może się delikatnie różnić w zależności od piekarnika.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy z sernik z piekarnika i dajemy mu „odpocząć” .
  10. Całość dekorujemy wg uznania.
  11. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy go do lodówki – idealnie, aby chłodził się całą noc. 

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *