Efektowne danie na wyjątkowe okazje!
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- 400 g łososia (świeży filet bez skóry)
- 200 g sera typu feta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Łososia doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym i odstawiamy na pół godziny.
- Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Na patelni na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty czosnek, dorzucamy szpinak i smażymy, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do przestudzenia.
- Rozwijamy ciasto francuskie. Na środku układamy przestudzony szpinak, na wierzch kruszymy ser feta.
- Na górze układamy przyprawiony filet z łososia.
- Całość zwijamy pilnując, aby brzeg ciasta znajdował się pod spodem.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy na kawałki i od razu podajemy.
Smacznego!!!