Popularne gołąbki w nowej odsłonie prosto z piekarnika!
SKŁADNIKI
- 80 dag mielonego mięsa (łopatka, karkówka lub udziec z indyka)
- pół średniej białej kapusty
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
- 2 jajka
- olej do smażenia
SOS
- 750 ml passaty pomidorowej
- szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 50ml słodkiej śmietanki 12%
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kapustę szatkujemy i parzymy na sicie wrzątkiem. Przestudzamy i odcedzamy.
- Cebulę drobno siekamy.
- W dużej misce łączymy: mięso, przestudzoną kapustę, ryż, cebulę, przyprawy i jajka.
- Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego (układamy jedną warstwę).
- Składniki sosu łączymy w garnku i zagotowujemy.
- Zalewamy wcześniej przygotowane gołąbki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 stopni (bez termoobiegu) ok. 70 min..
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, podajemy z ziemniaczkami z wody, posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.
Smacznego!!!