Domowe pesto do makaronu – super pomysł na obiad!
SKŁADNIKI
- 5 dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
- oliwa
- parmezan
- orzeszki pinii
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- pół niedużej filiżanki wody z gotowania makaronu
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone w ćwiartki pomidory, paprykę w większe kawałki i cebulę oraz czosnek i gałązki bazylii.
- Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ziołami prowansalskimi i oregano, obficie polewamy oliwą.
- Tak przygotowane warzywa pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku (opcja góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
- W między czasie gotujemy ulubiony makaron (świderki, penne czy spaghetti – wybór należy do Ciebie :)) i na koniec odlewamy nieco wody z gotowania makaronu. Będzie potrzebna do przygotowania sosu.
- Upieczone warzywa wrzucamy do kielicha blendera, dorzucamy świeżą bazylię, uprażone orzeszki pinii, suszone pomidory oraz kawałeczek parmezanu. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Wszystko miksujemy na gładki sos.
- Na patelni łączymy ugotowany al dente makaron z sosem, podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu i mieszamy.
- Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerze, na wierzch dodajemy tarty parmezan i kilka listków pietruszki lub bazylii.
Smacznego!!!