Prosty przepis na pyszne ciasto na pizzę!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (typ 00, czyli tzw. mąka na pizzę, ale może być również tradycyjna pszenna typ 400 lub 450)
- 25 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej (lub 7 g drożdży instant)
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- sos pomidorowy
- oregano, bazylia
- mozzarella
- ulubione dodatki: salami, pepperoni, szynka serrano, kurczak gyros, cebulka, kukurydza, pomidorki koktajlowe, rukola itp.
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i łączymy z 2 łyżkami mąki, 1/2 łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut.
- Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dosypujemy sól i mieszamy.
- Na środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty rozczyn, stopniowo zagarniamy mąkę i dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę, mieszamy.
- Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez około 15 minut. Możemy użyć również miksera z mocnym hakiem.
- Zagniecione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu.
- W trakcie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy ulubione składniki, które położymy na wierzchu.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze chwilę zagniatamy.
- Dzielimy na dwie części i przykrywamy ściereczką na 5 minut, aby jeszcze delikatnie podrosło.
- Blaszki do pieczenia pizzy smarujemy lekko oliwą, ciasto delikatnie wałkujemy lub rozkładamy delikatnie palcami bezpośrednio na blaszcze.
- Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy obficie oregano, sypiemy mozzarellę oraz…dodatki jakie lubimy najbardziej! Dzięki nim za każdym razem możesz delektować się nowym smakiem!
- Po nałożeniu składników czekamy ok. 10 minut, aby ciasto mogło jeszcze podrosnąć.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st. C przez ok. 10 minut.
Smacznego!!!