Pizza z ulubionymi dodatkami

Pizza z ulubionymi dodatkami

Prosty przepis na pyszne ciasto na pizzę!

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej (typ 00, czyli tzw. mąka na pizzę, ale może być również tradycyjna pszenna typ 400 lub 450)
  • 25 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej (lub 7 g drożdży instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sos pomidorowy
  • oregano, bazylia
  • mozzarella
  • ulubione dodatki: salami, pepperoni, szynka serrano, kurczak gyros, cebulka, kukurydza, pomidorki koktajlowe, rukola itp.

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i łączymy z 2 łyżkami mąki, 1/2 łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 – 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dosypujemy sól i mieszamy.
  3. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty rozczyn, stopniowo zagarniamy mąkę i dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę, mieszamy.
  4. Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez około 15 minut. Możemy użyć również miksera z mocnym hakiem.
  5. Zagniecione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu.
  6. W trakcie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy ulubione składniki, które położymy na wierzchu.
  7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze chwilę zagniatamy.
  8. Dzielimy na dwie części i przykrywamy ściereczką na 5 minut, aby jeszcze delikatnie podrosło.
  9. Blaszki do pieczenia pizzy smarujemy lekko oliwą, ciasto delikatnie wałkujemy lub rozkładamy delikatnie palcami bezpośrednio na blaszcze.
  10. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy obficie oregano, sypiemy mozzarellę oraz…dodatki jakie lubimy najbardziej! Dzięki nim za każdym razem możesz delektować się nowym smakiem!
  11. Po nałożeniu składników czekamy ok. 10 minut, aby ciasto mogło jeszcze podrosnąć.
  12. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 230 st. C przez ok. 10 minut.

Smacznego!!!