Pyszne i aromatyczne ciasto dla miłośników czekolady!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki kakao
- kostka masła
- ok. 1 szklanka cukru trzcinowego
- 9 łyżek mleka
- 3 jajka
- 80 g czekolady (deserowej lub gorzka i mleczna pól na pół)
- 80 ml śmietanki 30% (tzw. kremówki)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W garnku rozpuszczamy kostkę masła, cukier, mleko oraz kakao i ciągle mieszając, na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
- Do przestudzonej, lekko ciepłej ale nie gorącej masy dodajemy żółtka oraz cukier z wanilią i mieszamy mikserem.
- Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy dalej do połączenia składników.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy delikatnie szpatułą z przygotowaną czekoladową masą.
- Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 24 cm.)
- Wkładamy do nagrzanego do temperatury 165 stopni piekarnika (opcja gór-dół bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku.
- Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
- Polewa: śmietankę mocno podgrzewamy (uwaga, aby nie zagotować), dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta, wygładzamy delikatnie.
Smacznego!!!