Idealny na świąteczny obiad!
SKŁADNIKI
- 1 pierś z indyka
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki PRZYPRAWY DO INDYKA KAMIS
- 3 łyżki oleju OLEO
- 200 g suszonej żurawiny KRESTO
- słoiczek ŻURAWINY DO MIĘS ŁOWICZ
- 1 szklanka wody
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przyprawy łączymy z olejem i nacieramy nimi dokładnie pierś z indyka, a następnie odstawiamy całość do lodówki na 12 godzin.
- Następnego dnia przekładamy pierś z indyka do naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty.
- Pierś pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180° przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy żurawinę i całość podlewamy 1 szklanką wody.
- Wystudzoną pieczeń kroimy na plastry i podajemy z SOSEM ŻURAWINOWYM ŁOWICZ.
Smacznego!!!