Pyszne i aromatyczne ziemniaki z delikatnym wnętrzem!
SKŁADNIKI
- 6 średnich ziemniaków
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- świeży rozmaryn, tymianek
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra- dół, bez termoobiegu).
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy.
- Ziemniaki nacinamy w cienkie plasterki, uważając przy tym, żeby nie przekroić ich do końca. Aby ułatwić krojenie, umieść dwie długie łyżki po bokach ziemniaka tak, aby nie przeciąć go do końca.
- W misce wymieszaj rozpuszczone masło, olej, posiekany czosnek, sól, pieprz i zioła.
- Ziemniaki (nacięciami do góry) umieść w naczyniu żaroodpornym wcześniej nasmarowanym olejem.
- Posmaruj wierzch ziemniaków i delikatnie pomiędzy plasterkami wcześniej przygotowaną mieszanką masła, oleju i przypraw.
- Piecz ziemniaki w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut lub do momentu, gdy będą miękkie w środku i lekko złociste na zewnątrz. W trakcie pieczenia polewaj ziemniaki pozostałym masłem z mieszanki co około 15 minut.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, możesz posypać je dodatkowymi ziołami lub solą..
- Podawaj ciepłe i delektuj się!
Smacznego!!!