Doskonały włoski deser uwielbiany na całym świecie w wersji bez jajek!
SKŁADNIKI
- 200 ml mocnej kawy (najlepiej espresso, ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej)
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
- 50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
- 250 ml śmietanki słodkiej 30% (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 małe śmietan fixy
- 200 g biszkoptów okrągłych lub ladyfinger
- 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zaparz kawę, a gdy przestygnie dodaj likier i wymieszaj, Odstaw do wystudzenia.
- Mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz śmietan fixy przełóż do sporego, dość wysokiego naczynia.
- Rozpocznij ubijanie najpierw na małych obrotach, później zwiększ do maksimum i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Nie ubijaj zbyt długo, bo masa zważy się.
- Do przygotowanego naczynia, najlepiej prostokątnego o wymiarach ok. 24 x 20 cm włóż pierwszą warstwę biszkoptów, które wcześniej namoczysz w naparze kawy z likierem.
- Pierwszą warstwę biszkoptów przykryj warstwą kremu, na wierzch ułóż kolejne nasączone biszkopty i kolejną warstwę masy.
- Wierzch delikatnie wyrównaj, naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu obsyp wierzch tiramisu kakao i pokrój na porcje.
Smacznego!!!