Tiramisu

Tiramisu

Doskonały włoski deser uwielbiany na całym świecie w wersji bez jajek!

SKŁADNIKI

  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej espresso, ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej)
  • 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
  • 50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • 250 ml śmietanki słodkiej 30% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 małe śmietan fixy
  • 200 g biszkoptów okrągłych lub ladyfinger
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Zaparz kawę, a gdy przestygnie dodaj likier i wymieszaj, Odstaw do wystudzenia.
  2. Mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz śmietan fixy przełóż do sporego, dość wysokiego naczynia.
  3. Rozpocznij ubijanie najpierw na małych obrotach, później zwiększ do maksimum i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Nie ubijaj zbyt długo, bo masa zważy się.
  4. Do przygotowanego naczynia, najlepiej prostokątnego o wymiarach ok. 24 x 20 cm włóż pierwszą warstwę biszkoptów, które wcześniej namoczysz w naparze kawy z likierem.
  5. Pierwszą warstwę biszkoptów przykryj warstwą kremu, na wierzch ułóż kolejne nasączone biszkopty i kolejną warstwę masy.
  6. Wierzch delikatnie wyrównaj, naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Po schłodzeniu obsyp wierzch tiramisu kakao i pokrój na porcje.

    Smacznego!!!