Domowe lody

Domowe lody

Fantastyczny pomysł na szybki, orzeźwiający deser!

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżych truskawek (mogą być również inne owoce: maliny, jagody, brzoskwinie)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzony co najmniej 12 godzin)
  • 200 g słodkiej śmietany 30 lub 36% (schłodzona co najamniej 12 godzin)
  • 50 g cukru pudru

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić.
  2. Przełożyć do kielicha blendera, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę. Odstawiamy na bok.
  3. Dobrze schłodzone: serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski i ubić na gęsty krem. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło.
  4. Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać delikatnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
  5. Gotową masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4- 6) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Nakładamy porcje do pucharków lub rożków waflowych.
    Smacznego!!!