Fantastyczny pomysł na szybki, orzeźwiający deser!
SKŁADNIKI
- 400 g świeżych truskawek (mogą być również inne owoce: maliny, jagody, brzoskwinie)
- 250 g serka mascarpone (schłodzony co najmniej 12 godzin)
- 200 g słodkiej śmietany 30 lub 36% (schłodzona co najamniej 12 godzin)
- 50 g cukru pudru
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić.
- Przełożyć do kielicha blendera, dodać cukier puder i zmiksować na gładką masę. Odstawiamy na bok.
- Dobrze schłodzone: serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski i ubić na gęsty krem. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło.
- Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać delikatnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Gotową masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4- 6) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Nakładamy porcje do pucharków lub rożków waflowych.
Smacznego!!!