Domowe burgery wołowe

Domowe burgery wołowe

Doskonały pomysł na grillowe spotkanie!

SKŁADNIKI (4 porcje)

BURGERY

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

    DODATKI
  • 4 bułki do burgerów
  • sałata
  • plastry pomidora
  • plastry ogórka kiszonego
  • plastry czerwonej cebuli
  • ser żółty lub cheddar
  • sosy (np. ketchup, majonez, musztarda)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól i pieprz.
  2. Formuj z masy kotlety o średnicy nieco większej niż bułki, ponieważ podczas smażenia mięso się skurczy.
  3. Kotlety smaż na grillu lub patelni grillowej/zwykłą patelni z odrobiną oleju.
  4. Smaż kotlety po 3-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. W ostatnich minutach smażenia możesz położyć plaster sera na każdym kotlecie, aby się roztopił.
  5. Przekrój bułki na pół i podgrzej je na grillu, patelni, w piekarniku lub tosterze, aż będą lekko chrupiące.
  6. Na dolną część bułki połóż liść sałaty, kotlet z roztopionym serem, plaster pomidora, ogórka kiszonego, cebuli oraz ulubione sosy. Przykryj górną częścią bułki.
  7. Burgery podawaj od razu, najlepiej z frytkami lub sałatką.

    Smacznego!!!