Doskonały pomysł na grillowe spotkanie!
SKŁADNIKI (4 porcje)
BURGERY
- 500g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
DODATKI - 4 bułki do burgerów
- sałata
- plastry pomidora
- plastry ogórka kiszonego
- plastry czerwonej cebuli
- ser żółty lub cheddar
- sosy (np. ketchup, majonez, musztarda)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól i pieprz.
- Formuj z masy kotlety o średnicy nieco większej niż bułki, ponieważ podczas smażenia mięso się skurczy.
- Kotlety smaż na grillu lub patelni grillowej/zwykłą patelni z odrobiną oleju.
- Smaż kotlety po 3-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. W ostatnich minutach smażenia możesz położyć plaster sera na każdym kotlecie, aby się roztopił.
- Przekrój bułki na pół i podgrzej je na grillu, patelni, w piekarniku lub tosterze, aż będą lekko chrupiące.
- Na dolną część bułki połóż liść sałaty, kotlet z roztopionym serem, plaster pomidora, ogórka kiszonego, cebuli oraz ulubione sosy. Przykryj górną częścią bułki.
- Burgery podawaj od razu, najlepiej z frytkami lub sałatką.
Smacznego!!!