Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków

Idealna sałatka z ogórków, papryki i cebulki z aromatycznymi przyprawami!

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 3-4 cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3 łyżki soli

    Zalewa
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • ok. 70-80 g cukru
  • 2 – 3 liście laurowe KAMIS
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego KAMIS
  • 1/2 łyżeczki gorczycy KAMIS
  • 1/2 łyżeczki kolendry KAMIS

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy najlepiej w plasterki ok. 5-6 mm (jeśli nie lubisz plastrów, może to być średnia kostka).
  2. Marchewkę obieramy i kroimy również w cienkie plasterki.
  3. Paprykę kroimy w kosteczkę, paseczki o dł. 7 mm.
  4. Cebulę kroimy w krążki.
  5. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, zasypujemy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Od czasu do czasu warto zawartość przemieszać.
  6. Warzywa dokładnie odsączamy z wody z solą.
  7. 6 słoików po ok. 600 ml dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki myjemy i bardzo dokładnie wycieramy do sucha.
  8. Warzywa rozdzielamy do słoików maksymalnie do 4/5 ich wysokości.
  9. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Dolej ocet oraz przyprawy: liście laurowe, pieprz, gorczycę i kolendrę. Całość gotuj do 2 minut.
  10. Zalewę od razu przelewamy do słoików, tak aby wypełniła przestrzenie między warzywami.
  11. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy słoiki „do góry nogami” i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia lub pasteryzujemy.

    Smacznego!!!