Idealna sałatka z ogórków, papryki i cebulki z aromatycznymi przyprawami!
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 średnie papryki czerwone
- 3-4 cebule
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki soli
Zalewa - 1 litr wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- ok. 70-80 g cukru
- 2 – 3 liście laurowe KAMIS
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego KAMIS
- 1/2 łyżeczki gorczycy KAMIS
- 1/2 łyżeczki kolendry KAMIS
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy najlepiej w plasterki ok. 5-6 mm (jeśli nie lubisz plastrów, może to być średnia kostka).
- Marchewkę obieramy i kroimy również w cienkie plasterki.
- Paprykę kroimy w kosteczkę, paseczki o dł. 7 mm.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, zasypujemy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Od czasu do czasu warto zawartość przemieszać.
- Warzywa dokładnie odsączamy z wody z solą.
- 6 słoików po ok. 600 ml dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki myjemy i bardzo dokładnie wycieramy do sucha.
- Warzywa rozdzielamy do słoików maksymalnie do 4/5 ich wysokości.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Dolej ocet oraz przyprawy: liście laurowe, pieprz, gorczycę i kolendrę. Całość gotuj do 2 minut.
- Zalewę od razu przelewamy do słoików, tak aby wypełniła przestrzenie między warzywami.
- Dokładnie zakręcamy i odstawiamy słoiki „do góry nogami” i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia lub pasteryzujemy.
Smacznego!!!