Sernik na zimno

Sernik na zimno

Lekki sernik na zimno z ulubionymi owocami!

SKŁADNIKI

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne) ok. 60 g
  • 800 g twarogu sernikowego WYPASIONY MLEKOVITA
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki owocowe (np. malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona) + 250 ml wrzątku

    Owoce z galaretką
  • 1 galaretka (np. malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona)
  • 400 ml wrzątku
  • ok. 500 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie lub inne)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, jej boki wyłóż papierem do pieczenia (powinien wystawać trochę ponad brzeg tortownicy). Papierem możesz wyłożyć również całość tortownicy.
  2. Spód tortownicy wyłóż biszkoptami.
  3. W 250 ml wrzątku rozpuść 2 ulubione galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. W dużym naczyniu umieść cały twaróg, zacznij miksować na najmniejszych obrotach i powoli wlewaj całkowicie zimną, ale koniecznie płynną galaretkę. Wlewaj stopniowo, zaczynając od ok. 50-70 ml jednorazowo.
  5. Miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  6. Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i od razu dosyp cukier.
  7. Śmietankę z cukrem miksuj najpierw na najmniejszych obrotach, później stopniowo zwiększaj do maksymalnych. Ubijaj aż zacznie sztywnieć, ale nie za długo, aby masa się nie zważyła.
  8. Ubitą śmietanę przełóż delikatnie do masy serowej i delikatnie wmieszaj szpatułą.
  9. Masę delikatnie wylej na biszkopty, wyrównaj i wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  10. W tym czasie przygotuj drugą galaretkę na wierz ciasta, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Do wylania na masę z owocami będzie gotowa wtedy, gdy zacznie lekko tęźeć.
  11. Gdy masa będzie na tyle sztywna, aby owoce się w niej nie zatopiły – wykładamy je na wierzch.
  12. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak aby masa i galaretka stężała.
  13. Kroimy na porcje i serwujemy!

    Smacznego!!!