Lekki sernik na zimno z ulubionymi owocami!
SKŁADNIKI
- biszkopty (okrągłe lub podłużne) ok. 60 g
- 800 g twarogu sernikowego WYPASIONY MLEKOVITA
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki owocowe (np. malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona) + 250 ml wrzątku
Owoce z galaretką - 1 galaretka (np. malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona)
- 400 ml wrzątku
- ok. 500 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie lub inne)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, jej boki wyłóż papierem do pieczenia (powinien wystawać trochę ponad brzeg tortownicy). Papierem możesz wyłożyć również całość tortownicy.
- Spód tortownicy wyłóż biszkoptami.
- W 250 ml wrzątku rozpuść 2 ulubione galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W dużym naczyniu umieść cały twaróg, zacznij miksować na najmniejszych obrotach i powoli wlewaj całkowicie zimną, ale koniecznie płynną galaretkę. Wlewaj stopniowo, zaczynając od ok. 50-70 ml jednorazowo.
- Miksujemy do całkowitego połączenia składników.
- Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i od razu dosyp cukier.
- Śmietankę z cukrem miksuj najpierw na najmniejszych obrotach, później stopniowo zwiększaj do maksymalnych. Ubijaj aż zacznie sztywnieć, ale nie za długo, aby masa się nie zważyła.
- Ubitą śmietanę przełóż delikatnie do masy serowej i delikatnie wmieszaj szpatułą.
- Masę delikatnie wylej na biszkopty, wyrównaj i wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- W tym czasie przygotuj drugą galaretkę na wierz ciasta, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Do wylania na masę z owocami będzie gotowa wtedy, gdy zacznie lekko tęźeć.
- Gdy masa będzie na tyle sztywna, aby owoce się w niej nie zatopiły – wykładamy je na wierzch.
- Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak aby masa i galaretka stężała.
- Kroimy na porcje i serwujemy!
Smacznego!!!