Tarta z kremem i owocami

Tarta z kremem i owocami

Doskonałe kruche ciasto z ulubionymi owocami!

SKŁADNIKI

  • 2 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki kwaśniej śmietany 18%

    Krem mascarpone
  • 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
  • 100 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ok. 300 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, borówki, porzeczki lub inne)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj formę do tarty o średnicy 26 cm, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia, łatwiej będzie później wyjąć całość wraz z kremem i owocami.
  2. W dużej misce posiekaj zimne masło wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schłodź je w lodówce co najmniej 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  4. Wyłóż schłodzone ciasto do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem.
  5. Przykryj je folią aluminiową i wysyp na wierzch np. fasolę, aby uniknąć w trakcie pieczenia unoszenia się ciasta. Piecz ok. 20-30 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie wystudź.
  6. W dużej misie umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj ok. 2-3 minut, aż krem będzie puszysty i zwiększy swoją objętość.
  7. Owoce umyj i bardzo dokładnie osusz.
  8. Na całkowicie wystudzone ciasto wyłóż masę mascarpone, wygładź i wyłóż owoce.
  9. Pokrój na porcje i podawaj!

    Smacznego!!!