Doskonałe kruche ciasto z ulubionymi owocami!
SKŁADNIKI
- 2 szkl. mąki
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kwaśniej śmietany 18%
Krem mascarpone - 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
- 100 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ok. 300 g ulubionych owoców (truskawki, maliny, borówki, porzeczki lub inne)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj formę do tarty o średnicy 26 cm, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia, łatwiej będzie później wyjąć całość wraz z kremem i owocami.
- W dużej misce posiekaj zimne masło wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieć gładkie ciasto. Schłodź je w lodówce co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Wyłóż schłodzone ciasto do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem.
- Przykryj je folią aluminiową i wysyp na wierzch np. fasolę, aby uniknąć w trakcie pieczenia unoszenia się ciasta. Piecz ok. 20-30 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie wystudź.
- W dużej misie umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj ok. 2-3 minut, aż krem będzie puszysty i zwiększy swoją objętość.
- Owoce umyj i bardzo dokładnie osusz.
- Na całkowicie wystudzone ciasto wyłóż masę mascarpone, wygładź i wyłóż owoce.
- Pokrój na porcje i podawaj!
Smacznego!!!