Szaszłyki

Szaszłyki

Idealne na grilla!

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn)
  • Patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotowanie kurczaka:
    – Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o wielkości około 2-3 cm.
    – W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i ewentualnie ulubione zioła.
    – Dodaj kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut (można też zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce).
  2. Przygotowanie warzyw:
    – Paprykę, cebulę i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości jak kurczaka.
    – Pieczarki oczyść i, jeśli są duże, pokrój na pół.
  3. Grillowanie:
    – Szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony, a warzywa zrumienione.
    – Jeśli nie masz grilla, możesz je upiec w piekarniku (w temp. 200°C przez około 20-25 minut) lub usmażyć na patelni grillowej.
  4. Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką, pieczywem czy ryżem.

    Smacznego!!!