Super pomysł na ciepłe śniadanie!
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry szynki
- 4 plastry sera (np. żółty, mozzarella, cheddar)
- 1 pomidor (pokrojony w plastry)
- Kilka liści sałaty
- 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
- Masło
- Ketchup, musztarda lub majonez (opcjonalnie)
- rukola, liście sałaty
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz.
- Każdą z kromek chleba posmaruj masłem po jednej stronie.
- Kromki chleba ułóż najpierw masłem do dołu i smaż aż do zarumienienia.
- Odwróć na drugą stronę, a na wierzch podpieczonej strony każdego z tostów połóż po plasterku sera i szynki. Podpiekaj, aż chleb zarumieni się z drugiej strony a ser delikatnie rozpuści.
- Przełóż na talerz.
- Na dwie z czterech kromek połóż kilka plastrów pomidora, trochę cebuli i liście sałaty i przykryj pozostałymi kromkami.
- Podawaj razem z mini sałatką z rukoli i sałaty skropionych dobrej jakości oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi.
Smacznego!!!