Tosty z szynką, serem i warzywami

Tosty z szynka serem i warzywami

Super pomysł na ciepłe śniadanie!

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera (np. żółty, mozzarella, cheddar)
  • 1 pomidor (pokrojony w plastry)
  • Kilka liści sałaty
  • 1/4 cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
  • Masło
  • Ketchup, musztarda lub majonez (opcjonalnie)
  • rukola, liście sałaty
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz.
  2. Każdą z kromek chleba posmaruj masłem po jednej stronie.
  3. Kromki chleba ułóż najpierw masłem do dołu i smaż aż do zarumienienia.
  4. Odwróć na drugą stronę, a na wierzch podpieczonej strony każdego z tostów połóż po plasterku sera i szynki. Podpiekaj, aż chleb zarumieni się z drugiej strony a ser delikatnie rozpuści.
  5. Przełóż na talerz.
  6. Na dwie z czterech kromek połóż kilka plastrów pomidora, trochę cebuli i liście sałaty i przykryj pozostałymi kromkami.
  7. Podawaj razem z mini sałatką z rukoli i sałaty skropionych dobrej jakości oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi.

    Smacznego!!!