Bruschetta z serem kozim, figami i gruszką

Bruschetta z serem kozim, figami i gruszką

Prosta przekąska o niepowtarzalnym smaku!

SKŁADNIKI

  • 1 bagietka
  • 150 g sera koziego do smarowania
  • 4 świeże figi
  • 2 gruszki (najlepiej Konferencja)
  • 2 łyżki miodu
  • Garść orzechów włoskich
  • Kilka listków świeżej bazylii lub tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pokrój bagietkę na cienkie kromki.
  2. Rozgrzej patelnię grillową lub piekarnik na 180°C. Kromki pieczywa skrop oliwą i opiecz z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  3. Figi i gruszki pokrój w cienkie plasterki.
  4. Ser kozi rozsmaruj na każdej podpieczonej kromce bagietki.
  5. Na każdej grzance z serem połóż plasterki figi lub gruszki.
  6. Posyp orzechami włoskimi oraz udekoruj listkami bazylii lub tymianku.
  7. Polej każdą bruschettę miodem.
  8. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Bruschetta z serem kozim, figą i gruszkami smakuje najlepiej, gdy jest lekko ciepła, dlatego warto ją serwować od razu po przygotowaniu.
    Smacznego!!!