Pyszny dodatek do mleka lub jogurtu!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. migdały, orzechy włoskie lub laskowe)
- 15 g kakao w proszku (bez cukru)
- 50 g masła
- 70 g miodu lub syropu klonowego (dla wersji wegańskiej)
- 100 g ciemnej czekolady (posiekanej lub w kropelkach)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do 160°C i przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj połącz suche składniki: płatki owsiane, orzechy, kakao, sól i cynamon.
- W rondelku na małym ogniu podgrzej masło i miód (lub syrop klonowy), aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą mieszankę.
- Ciepłą mieszankę miodu i masła wlej do suchych składników i dobrze wymieszaj, aż płatki owsiane i orzechy będą równomiernie pokryte.
- Przełóż granolę na przygotowaną blaszkę, równomiernie ją rozkładając. Piecz przez około 20-25 minut, mieszając co 10 minut, aby równomiernie się przyrumieniła.
- Po wyjęciu z piekarnika od razu dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Czekolada się lekko roztopi i połączy z granolą, nadając jej intensywniejszy smak.
- Odstaw granolę do całkowitego ostygnięcia na blasze. Po wystudzeniu stanie się bardziej chrupiąca.
- Granolę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.
Smacznego!!!