Chrupiąca granola z czekoladą

Chrupiąca granola z czekoladą

Pyszny dodatek do mleka lub jogurtu!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. migdały, orzechy włoskie lub laskowe)
  • 15 g kakao w proszku (bez cukru)
  • 50 g masła
  • 70 g miodu lub syropu klonowego (dla wersji wegańskiej)
  • 100 g ciemnej czekolady (posiekanej lub w kropelkach)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C i przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj połącz suche składniki: płatki owsiane, orzechy, kakao, sól i cynamon.
  3. W rondelku na małym ogniu podgrzej masło i miód (lub syrop klonowy), aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą mieszankę.
  4. Ciepłą mieszankę miodu i masła wlej do suchych składników i dobrze wymieszaj, aż płatki owsiane i orzechy będą równomiernie pokryte.
  5. Przełóż granolę na przygotowaną blaszkę, równomiernie ją rozkładając. Piecz przez około 20-25 minut, mieszając co 10 minut, aby równomiernie się przyrumieniła.
  6. Po wyjęciu z piekarnika od razu dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Czekolada się lekko roztopi i połączy z granolą, nadając jej intensywniejszy smak.
  7. Odstaw granolę do całkowitego ostygnięcia na blasze. Po wystudzeniu stanie się bardziej chrupiąca.
  8. Granolę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.
    Smacznego!!!