Efektowna sałatka, która zachwyci wyglądem i smakiem!
SKŁADNIKI
- rukola (ilość dostosowujemy do wielkości talerza/tacy)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 mandarynki
- 200 g krewetek (najlepiej świeżych lub mrożonych, wcześniej obgotowanych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia krewetek)
- Sól i pieprz (do smaku)
Dressing: - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- Sól i pieprz do smaku
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krewetki: Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je, opłucz pod zimną wodą i osusz.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Smaż krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Umyj rukolę i dokładnie ją osusz.
- Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki.
- Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój miąższ w plasterki lub kostkę.
- Obierz mandarynki, podziel na cząstki i delikatnie usuń białe błonki.
- Dressing: w małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Na okrągłym półmisku lub desce ułóż rukolę w formie wieńca, zostawiając środek pusty. Na rukoli równomiernie rozłóż pomidorki koktajlowe, cząstki mandarynek, plasterki awokado oraz krewetki.
- Skrop całość przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Podawaj z chrupiącą bagietką! Smacznego!