Wysokobiałkowe, idealne na pożywne śniadanie!
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- ok. 20 g oleju/oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 20 g siemienia lnianego/ czarnuszki lub innych ziaren
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zblenduj serek, olej oraz jajko.
- Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Wystarczy dobrze połączyć składniki, ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Będzie się lekko kleiło do rąk. Możesz użyć oczywiście robota kuchennego.
- Ciasto podziel na 4 części i formuj bułeczki lekko zwilżonymi wodą dłońmi.
- Układaj na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut do ładnego zarumienienia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. wędliną, serem i warzywami! Smacznego!