Bułeczki śniadaniowe z serka wiejskiego

Bułeczki śniadaniowe z serka wiejskiego

Wysokobiałkowe, idealne na pożywne śniadanie!

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • ok. 20 g oleju/oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g siemienia lnianego/ czarnuszki lub innych ziaren


PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Zblenduj serek, olej oraz jajko.
  2. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto.
  3. Wystarczy dobrze połączyć składniki, ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Będzie się lekko kleiło do rąk. Możesz użyć oczywiście robota kuchennego.
  4. Ciasto podziel na 4 części i formuj bułeczki lekko zwilżonymi wodą dłońmi.
  5. Układaj na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut do ładnego zarumienienia.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. wędliną, serem i warzywami! Smacznego!