Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

Tradycyjne, kruche i pyszne – idealne na karnawałowy deser!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski przesiewamy mąkę.
  2. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
  3. Do lekko wymieszanej mąki dodajemy żółtka, spirytus, proszek do pieczenia oraz sól – ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
  4. Ciasto wałkujemy na stolnicy lub silikonowej macie pamiętając, aby jak najmniej podsypywać je mąką.
  5. Rozwałkowane dość cienko ciasto nożem lub specjalnym falistym radełkiem kroimy na prostokąty (ok. 3cm x 15cm). Na środku każdego z nich robimy nacięcie na ok. 4 cm.
  6. Jeden z końców przekładamy przez nacięcie.
  7. W głębokiej, dużej patelni lub garnku rozgrzewamy mocno olej.
  8. Faworki smażymy partiami – dość krótko, muszą być lekko złotawe i delikatnie wyrosną.
  9. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, później układamy na dużym talerzu warstwami, a każdą z nich posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!