Tradycyjne, kruche i pyszne – idealne na karnawałowy deser!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy.
- Do lekko wymieszanej mąki dodajemy żółtka, spirytus, proszek do pieczenia oraz sól – ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
- Ciasto wałkujemy na stolnicy lub silikonowej macie pamiętając, aby jak najmniej podsypywać je mąką.
- Rozwałkowane dość cienko ciasto nożem lub specjalnym falistym radełkiem kroimy na prostokąty (ok. 3cm x 15cm). Na środku każdego z nich robimy nacięcie na ok. 4 cm.
- Jeden z końców przekładamy przez nacięcie.
- W głębokiej, dużej patelni lub garnku rozgrzewamy mocno olej.
- Faworki smażymy partiami – dość krótko, muszą być lekko złotawe i delikatnie wyrosną.
- Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, później układamy na dużym talerzu warstwami, a każdą z nich posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!