Wykwintne danie idealne na romantyczną kolację!
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu arborio
- 250 g krewetek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki masła
- Szczypta szafranu
- Sól, pieprz, natka pietruszki
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krewetki jeśli będą mrożone należy wcześniej rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj ryż i smaż co chwilkę mieszając przez około minutę aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.
- Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
- Stopniowo dodawaj bulion, mieszając. Każdą porcję bulionu dolewaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Gdy ryż będzie al dente, wrzuć krewetki i szafran. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Dodaj parmezan, dopraw i udekoruj natką pietruszki.
Podaj z kieliszkiem białego wina i ciesz się wyjątkową kolacją!
Smacznego!