Kremowe risotto z krewetkami i nutą szafranu

Kremowe risotto z krewetkami i nutą szafranu

Wykwintne danie idealne na romantyczną kolację!

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu arborio
  • 250 g krewetek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta szafranu
  • Sól, pieprz, natka pietruszki

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Krewetki jeśli będą mrożone należy wcześniej rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj ryż i smaż co chwilkę mieszając przez około minutę aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany.
  3. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
  4. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając. Każdą porcję bulionu dolewaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  5. Gdy ryż będzie al dente, wrzuć krewetki i szafran. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  6. Dodaj parmezan, dopraw i udekoruj natką pietruszki.

    Podaj z kieliszkiem białego wina i ciesz się wyjątkową kolacją!
    Smacznego!