Łatwe w przygotowaniu i idealne na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
- ok. 700 g filetu z piersi z kurczaka
- 150 g mrożonego szpinaku
- świeża słodka papryka czerwona
- 100 g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju
- świeżo mielony pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet z piesi pokrój na kotlety i dokładnie rozbij tłuczkiem uważając, żeby mięso się nie porwało.
- Szpinak wrzuć na patelnię, dodaj masło, przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, duś do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szpinak wystudź, jeśli potrzeba pozbądź się nadmiaru wody, przełóż do miski i dodaj ricottę. Całość wymieszaj.
- Paprykę pokrój w średniej grubości słupki.
- Kotlety dopraw z obydwu stron solą i pieprzem.
- Na każdym kotlecie umieść porcję farszu oraz pasek papryki. Ciasno zwiń roladki. Aby w trakcie pieczenia farsz nie wypływał, możesz delikatnie spiąć je wykałaczkami.
- Formę do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż roladki, posmaruj wierzch olejem lub masłem.
- Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku w opcji góra-dół (bez termoobiegu) ok. 40 min, na ostatnie 5-10 minut możesz zdjąć przykrycie.
Podaj z warzywami np. zapiekaną brukselką, ziemniakami czy kopytkami.
Smacznego!