Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Łatwe w przygotowaniu i idealne na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g filetu z piersi z kurczaka
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • świeża słodka papryka czerwona
  • 100 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z piesi pokrój na kotlety i dokładnie rozbij tłuczkiem uważając, żeby mięso się nie porwało.
  2. Szpinak wrzuć na patelnię, dodaj masło, przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, duś do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Szpinak wystudź, jeśli potrzeba pozbądź się nadmiaru wody, przełóż do miski i dodaj ricottę. Całość wymieszaj.
  4. Paprykę pokrój w średniej grubości słupki.
  5. Kotlety dopraw z obydwu stron solą i pieprzem.
  6. Na każdym kotlecie umieść porcję farszu oraz pasek papryki. Ciasno zwiń roladki. Aby w trakcie pieczenia farsz nie wypływał, możesz delikatnie spiąć je wykałaczkami.
  7. Formę do zapiekania wysmaruj olejem, wyłóż roladki, posmaruj wierzch olejem lub masłem.
  8. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  9. Piecz w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku w opcji góra-dół (bez termoobiegu) ok. 40 min, na ostatnie 5-10 minut możesz zdjąć przykrycie.

    Podaj z warzywami np. zapiekaną brukselką, ziemniakami czy kopytkami.
    Smacznego!