SKŁADNIKI
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 800 g skyru naturalnego (z wiaderka, nie może być to skyr pitny)
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- puszka masy kajmakowej (ok. 460 g)
- sól do smaku
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki miksujemy na pył.
- W rondelku rozpuszczamy masło i ciepłe łączymy z herbatnikami.
- Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- W dużej misce umieszczamy skyr, jajka, cukier, cukier z wanilią oraz budyń w proszku.
- Wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników.
- Masę wylewamy na spód z herbatników.
- Skyrnik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (grzałka góra-dół bez termoobiegu) 60 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika ok. 15 minut, na kolejne 30 minut delikatnie otwieramy, a po tym czasie możemy wyjąć do całkowitego wystudzenia.
- W czasie pieczenia w rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy masę kajmakową, tak aby stała się bardziej płynną.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
- Polewą polewamy skyrnik.
Smacznego!