Fit sernik – skyrnik z polewą z solonego karmelu

Fit sernik – skyrnik z polewą z solonego karmelu

SKŁADNIKI

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 800 g skyru naturalnego (z wiaderka, nie może być to skyr pitny)
  • 3 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
  • puszka masy kajmakowej (ok. 460 g)
  • sól do smaku

PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki miksujemy na pył.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło i ciepłe łączymy z herbatnikami.
  3. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  4. W dużej misce umieszczamy skyr, jajka, cukier, cukier z wanilią oraz budyń w proszku.
  5. Wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników.
  6. Masę wylewamy na spód z herbatników.
  7. Skyrnik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (grzałka góra-dół bez termoobiegu) 60 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika ok. 15 minut, na kolejne 30 minut delikatnie otwieramy, a po tym czasie możemy wyjąć do całkowitego wystudzenia.
  8. W czasie pieczenia w rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy masę kajmakową, tak aby stała się bardziej płynną.
  9. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
  10. Polewą polewamy skyrnik.

    Smacznego!